Θρίαμβος Ανδρουλάκη στον πρώτο γύρο (Εκλογές ΚΙΝΑΛ)

0

Με το βλέμμα στραμμένο στον δεύτερο γύρο, της επόμενης Κυριακής, ξημερώνει η Δευτέρα στα επιτελεία των μονομάχων για την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ, Νίκου Ανδρουλάκη και Γιώργου Παπανδρέου.

Η αθρόα συμμετοχή των πολιτών στις κάλπες του ΚΙΝΑΛ ανά τη χώρα έφτασε τις 270.000, γεγονός που αναπτέρωσε τις ελπίδες για επανάκαμψη του κόμματος όπως αποτυπώνεται και στις δημοσκοπήσεις.

Με ενσωματωμένο το 90,50% των ψήφων (το 90,61% των εκλογικών κέντρων – 242.500 ψήφοι):

Ο Νίκος Ανδρουλάκης ήρθε πρώτος καθαρά με 37,03% (89.159).
Δεύτερος ήρθε ο Γιώργος Παπανδρέου με 27,79% (66.920).
Τρίτος ο Ανδρέας Λοβέρδος με 25,96% (62.507).
Έπονται οι Παύλος Χρηστίδης με 3,26% (7.840),
Χάρης Καστανίδης με 2,98% (7.185),
Παύλος Γερουλάνος με 2,97% (7.161).
Τα αποτελέσματα των εκλογών του πρώτου γύρου, δεν αφήνουν περιθώρια για παρερμηνείες: Η διαφορά δέκα ποσοστιαίων μονάδων ανάμεσα σε Ανδρουλάκη – Παπανδρέου μοιάζει αδύνατον να καλυφθεί – κάτι που αναγνώριζαν ακόμη και συνεργάτες του πρώην πρωθυπουργού. Η διαφορά μάλιστα έκανε πολλούς να πιστεύουν ότι ο Γ. Παπανδρέου στη δήλωσή του, μπροστά στον κίνδυνο να καταποντιστεί με ευρύτατη διαφορά, θα ανακοίνωνε ότι δεν θα κατέλθει στον β’ γύρο, αναγνωρίζοντας τη νίκη του ευρωβουλευτή. Κάτι το οποίο δεν συνέβη ωστόσο, καθώς ο πρώην πρωθυπουργός στη δήλωσή του έδωσε ραντεβού στους πολίτες για την άλλη Κυριακή.

Σημειώνεται ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης διπλασίασε τα ποσοστά του από το 2017 καθώς τότε στον α’ γύρο είχε συγκεντρώσει 51.736 ψήφους (ποσοστό 24,73%) και στον β’ γύρο 66.483 ψήφους (43,25%).

Υπενθυμίζεται ότι στις εσωκομματικές εκλογές του 2017 στον πρώτο γύρο η Φώφη Γεννηματά είχε πάρει 86.330 ψήφους (ποσοστό 41,27%) και στον β’ γύρο 87.230 (ποσοστό 56,75%).

Οπως δείχνουν τα αποτελέσματα στις μεγαλύτερες περιφέρειες της χώρας, ο Νίκος Ανδρουλάκης κυριάρχησε στην Κρήτη όπου πήρε ποσοστό άνω του 60%, αλλά και σε Πελοπόννησο, Στερεά Ελλάδα, Θεσσαλία, Κεντρική Μακεδονία και Νησιά.

Η δύναμη του Γ. Παπανδρέου ήταν κυρίως στην Αθήνα, ενώ στην Αττική πρώτευσε ο Ανδρέας Λοβέρδος, όπως και στον Πειραιά.

Το ενδιαφέρον φαίνεται ότι εστιάζεται στην στρατηγική των υποψηφίων για τον δεύτερο γύρο. Οι Α. Λοβέρδος, Π. Χρηστίδης, Π. Γερουλάνος, στις δηλώσεις τους απέφυγαν να πάρουν θέση. Απαντες πάντως οι προαναφερθέντες μίλησαν για την ανάγκη ενότητας του χώρου, ξορκίζοντας έτσι ενδεχόμενο διασπαστικών κινήσεων.

Στο επιτελείο του Ν. Ανδρουλάκη θεωρούν δεδομένη την επικράτησή του στον β’ γύρο με ακόμη μεγαλύτερη διαφορά, καθώς εκτιμούν ότι ο Γ. Παπανδρέου δεν έχει «δεξαμενές» τέτοιες που να του επιτρέψουν καν να απειλήσει την κυριαρχία Ανδρουλάκη. Κομματικές πηγές προβλέπουν ότι την επόμενη Κυριακή θα προσέλθουν στις κάλπες λιγότεροι πολίτες, ωστόσο όσοι έλθουν από τους άλλους υποψηφίους «θα επιλέξουν στην πλειοψηφία τους να πάνε με τον νικητή».

Στο επιτελείο Παπανδρέου επικρατεί μούδιασμα καθώς βλέπουν ότι η ανατροπή είναι σχεδόν αδύνατη, ωστόσο «χαμένος αγώνας είναι αυτός που δεν δίνεται» όπως έλεγαν. Προσδοκούν στις ψήφους από τους Χ. Καστανίδη, Π. Γερουλάνο και Π. Χρηστίδη, αν και ουδείς μπορεί να προβλέψει πόσοι από αυτούς θα προσέλθουν στο β’ γύρο και ακόμη περισσότερο εάν θα πάνε με το ρεύμα ή θα επιλέξουν να στηρίξουν Παπανδρέου. Οι επιτελείς του θα δώσουν βάρος την εβδομάδα που έρχεται σε εμφανίσεις και πολιτική αντιπαράθεση με τον Ν. Ανδρουλάκη δίνοντας έμφαση στην πολιτική ταυτότητα του ΚΙΝΑΛ και της παράταξης. Τέλος, δεν είναι ακόμη βέβαιο εάν ο Γ. Παπανδρέου θα θελήσει να προσέλθει αυτή τη φορά σε debate β’ γύρου, κόντρα στον νικητή του πρώτου γύρου.

Ανδρουλάκης: Το ΠΑΣΟΚ επιστρέφει, δεσμεύομαι για ενότητα και πολιτική αυτονομία
Στις πρώτες του δηλώσεις, μετά τον πρώτο γύρο των εκλογών του ΚΙΝΑΛ, ο Νίκος Ανδρουλάκης από τη Χ. Τρικούπη, δήλωσε ότι επιστρέφει το ΠΑΣΟΚ και η Δημοκρατική Παράταξη.

Ο κ. Ανδρουλάκης που είναι ο καθαρός νικητής της πρώτης Κυριακής, με ευρύ προβάδισμα ενόψει β΄γύρου με μια προσεκτική δήλωση αναφέρθηκε τόσο στην εκλιπούσα Φώφη Γεννηματά, όσο και στη μεγάλη συμμετοχή πολιτών στις κάλπες, ενώ δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει και τους συνυποψηφίους του για τον πολιτισμένο προεκλογικό αγώνα που έδωσαν.